ПрАТ "Зарічненський молокозавод"

Код за ЄДРПОУ: 00423982
Телефон: 03632 3-09-68
Юридична адреса: 34000 Рівненська область, Зарічненський р-н, смт.Зарічне, вул.Центральна, 65
 
Дата розміщення: 30.04.2014

Річний звіт за 2013 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); ПАТ"Зарiчненський молокозавод" - акцiонерне товариство по заготiвлi i переробцi молока цiльного, виготовленню масла селянського, казеїну, послуги по переробцi сировини, охолодженню молока. Товариство "Зарiчненський молокозавод" створено 46 рокiв тому, як державне. У квiтнi 1994 року перетворене в орендно-приватне пiдприємство "Зарiчненський молокозавод". Згiдно наказу №532 вiд 07.07.1995 року Регiонального вiддiлення ФДМУ по Рiвненськiй областi та розпорядження районної Ради народних депутатiв № 262-Р вiд 24.07.1995 року було перетворене з ОП у Вiдкрите акцiонерне товариство "Зарiчненський молокозавод".У звiтному роцi дiяльнiсть товаристваприведено у вiдповiднiсть до вимог ЗУ "ПРо акцiонернi товариства"
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; ПАТ "Зарiчненський молокозавод" дочiрнiх пiдприємств, вiдокремлених структурних пiдроздiлiв та фiлiй не має. Органiзацiйна структура пiдприємства:- адмiнiстрацiя та IТР 6 чоловiк;- механiчний цех 8 чоловiк;- лабораторiя 4 чоловiка;- охорона 4 чоловiка;- цех переробки 7 чоловiк;
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Чисельність працівниві становить 43 чоловіки, на умовах неповного робочого часу працюють 2 чоловіки. Фонд оплати праці за 2013 рік склав 835 тис. грн.Середньооблiкова чисельнiсть становить 38 чоловiки,з неповним робочим часом працювало 3 чоловiк.Фонд оплати працi за 2011 рiк становив 586,5 тис. грн.,за 2012 р. - 716,4 в порiвняннi iз 2011 роком вiн зрiс на 129,9 тис. грн., впорпівнянні із 2012 зріс на 118,6 тис. грн.Кадрова програма на пiдприємствi не створена.Кадри використовуються iз спецiалiстiв, якi давно працюють на пiдприємствi.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; До будь-яких об"єднань підприємство не належить.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Спільна діяльність не проводилась.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Пропозицiй щодо реорганiзацiї збоку третiх осiб протягом звiтного перiоду не було.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Облiкова полiтика забезпечує незмiннiсть правил, якими керуються при вимiрюваннi, оцiнцi та реалiзацiї господарських операцiй. Дотримуються основних принципiв, сформрваних у П(С)БО 1. Активи та зобов#язання вiдображаються в балансi тiльки тодi, коли вони вiдповiдають таким критерiям:- iснує ймовiрнiсть надходження або вибуття економiчних вигод;- їх оцiнка може бути достовiрно визначена. Необоротнi активи Визнання, оцiнка i облiк основних засобiв проводять вiдповiдно до П(С)БО 7. Одиницею облiку вважається окремий об#єкт основних засобiв та iнших матерiальних необоротних активiв. Групування основних засобiв в аналiтичному облiку проведено вiдповiдно до вимог Iнструкцiї про залишковiй вартостi згiдно норм вiдповiдного закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств". Для iнших необоротних матерiальних активiв амортизацiя нараховується в першому мiсяцi використання об#єкта в розмiрi 100%. Оборотнi активи Виробничi запаси включають сировину, матерiали, паливо, запаснi частини, тару, МШП. Одиницею запасiв в цiлях бухгалтерського облiку вважають одиницю запасiв по матерiалах. Придбанi запаси зараховують на баланс за собiвартiстю визначеною вiдповiдно до П(С)БО 9.Первiсну вартiсть запасiв, виготовлених власними силами, включають згiдно П(С)БО 16. На пiдприємствi прийнято систему iдентифiкованої собiвартостi облiку запасiв. На дату рiчного балансу проводиться iнвентаризацiя запасiв. Дебiторська заборованiсть за продукцiю i товари вiдображається в балансi за чистою реалiзацiйною вартiстю на дату балансу, що дорiвнює сумi дебiторської заборгованостi за продукцiю i товари за вирахуванням резерву сумнiвних боргiв. Безнадiйної дебiторської заборгованостi у пiдприємства не має. Грошовi кошти включають суму грошей в касi i на розрахунковому рахунку. розрахунки в iноземнiй валютi не проводились. Сума статутного капiталу не змiнювалась. Витрати Вiдповiдно до пункту 11 П(С)БО 16"Витрати" установлено перелiк i склад калькування виробничої собiвартостi продукцiї( робiт, послуг). Вiдповiдно до пункту 16 П(С)БО 16 установлено, що:- змiннi загальновиробничi витрати розподiляти на кожний об#єкт витрат за базою розподiлу пропорцiйно до заробiтної плати фактично нарахованої за звiтний перiод;- постiйнi загальновиробничi витрати розподiляти на кожний об#єкт пропорцiйно фактично нарахованої заробiтної плати за звiтний перiод.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Протягом 2012 року пiдприємство надавало послуги по переробцi масла iз давальницької сировини. Виробництво iз власної сировини не проводилось. Iнформацiя про основнi ринки збуту та основних клiєнтiв- основним постачальником давальницької сировини є ТОВ ОЛКОМ та ТОВ "МК"м. Київ. Оскiльки у пiдприємства вiдсутнє власне виробництво, то i вiдсутнi ринки збуту та клiєнти.На дiяльнiсть пiдприємства має значний вплив прiоритет цiн на продукцiю, неплатоспроможнiсть населення. Основними проблемами, якi негативно впливають на роботу Товариства є: - енергомiстке та застарiле обладнання, яке було розраховане на первинну обробку молока; - вiддаленiсть вiд ринкiв збуту як готової продукцiї, так i вiд ринкiв постачання сировини, матерiалiв, енергоносiїв, що призводить до додаткових затрат та тягне за собою високу собiвартiсть та реалiзацiйну цiну. Значний вплив має радiацiйне забруднення, що потребує додаткових затрат на дослiдження вмiсту радiонуклiдiв в готовiй продукцiї. Значний рiвень впливу мають також рiзного роду податки.Сировини власної пiдприємство не має, працює на умовах давальницької сировини.Нових технологiй не впроваджує.
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; За останнi роки було веедено в дiю сепаратор та куплено ваги.Основними вiдчуженнями були:- автомобiлi ГАЗ-53, УАЗ-33031,виготовлювач масла, машина-мойка, пастеризатор, транспортет, за 2010 рiк було вiдчужено машину розливу молока, транспортер, емульгатор, автомат Б-2.Протягом 2012 року придбання та відчуження основних засобiв не було.Було вiдчужено обладнання на суму 7817 грн.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Правочини з власниками істотної участі не укладались.
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Основнi засоби включають:- будинки та споруди,- транспортнi засоби,- iнструменти, прилади, iнвентар,- iншi основнi засоби,- iнвентарна тара.Спосiб утримання- звичайний. Мiсце утримання- смт. Зарiчне.Виробничi потужностi становлять 500 квт. на об"єм виробництва 200 тонн мясо/молочної продукцi..Ступiнь використання - 20%.Планiв капiтального будiвництва немаємо.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Основними проблемами, якi негативно впливають на роботу Товариства є: - енергомiстке та застарiле обладнання, яке було розраховане на первинну обробку молока; - вiддаленiсть вiд ринкiв збуту як готової продукцiї, так i вiд ринкiв постачання сировини, матерiалiв, енергоносiїв, що призводить до додаткових затрат та тягне за собою високу собiвартiсть та реалiзацiйну цiну. Значний вплив має радiацiйне забруднення, що потребує додаткових затрат на дослiдження вмiсту радiонуклiдiв в готовiй продукцiї. Значний рiвень впливу мають також рiзного роду податки.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; У звiтному перiодi не було сплачено штрафів.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; Фiнансування дiяльностi здiйснюється за рахунок власних коштiв, банкiвських кредитiв.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; Укладених, але не виконаних на кiнець звiтного перiоду договорiв не було.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); В подальшому планується вiдновити виробництво iз власної сировини, оновлення виробничих потужностей , випуск нових видiв продукцiї.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Полiтика щодо дослiджень та розробок пiдприєсмтвом не приймалась
судові справи, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Судових справ, сторною в яких виступає пiдприємство не має.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Iншої iстотної для iнвестора iнформацiї пiдприємство не має.